Zgodovina

1962
Ustanovljeno "Športno društvo Slovan"
1970
Klub preimenovan v RK Dobova
1972
Zgrajeno betonsko igrišče za rokometne tekme
1975
Prvič zaigrali v 1. ligi
1992
Klub preimenovan v RK Italco Dobova
1993
Klub preimenovan v RK AFP Dobova
1994
Izgradnja športne dvorane v Dobovi.
1996
Tekmovanje v Evropi - pokal mest
1997
Osvojeno 4. mesto v Pokalu Slovenije
1999
Preimenovali nazaj v RK Dobova
2002
Preimenovali v MRD Dobova
2007
Prvi Memorialni turnir Boga Doberška
2016
Po 14. letih znova zaigrali v 1. ligi
2017
Prvi Memorialni turnir Franca Poloviča st.
2021
Klub preimenovan v RK Dobova

Začetki rokometa v Dobovi (1960)

Na dobovski osnovni šoli je rokomet začel poučevati Ignac REGOVIČ, mlad učitelj zgodovine, glasbe ter telovadbe in  zborovodja šolskih zborov. Prve skupine deklic in dečkov so se z rokometno igro seznanile v šolskem letu 1960/61. Takratni učni načrt je zahteval poučevanje te športne zvrsti od petega razreda dalje. Po besedah Ignaca je bilo na začetku najtežje osvojiti pravilo korakov. Spominja se, da so učenci v žaru igre in želji po hitrem osvajanju nasprotnikovega prostora delali več kot samo tri dovoljene korake. A ne glede na to so bili otroci nad rokometom navdušeni. Sprejeli so to igro za svojo in jo z veseljem igrali tudi zatem, ko so zapustili šolske klopi. Prvo igrišče je bilo pri stari osnovni šoli tam, kjer je v poznejših letih zrasel prizidek osnovne šole. Do prvega pravega igrišča »na sejmišču« pa so vadili in igrali na majhnem igrišču za Brataničevo hišo. Navdušenje nad rokometom so trener in predvsem igralci prenesli na odrasle prebivalce dobovske krajevne skupnosti, ki so tako že leta 1962 pričeli igrati ta šport v takratni zasavski ligi.

Pod vodstvom domačega trenerja Draga PLESA iz Sel pri Dobovi se je ekipa razvijala in začel je rasti rod domačih igralcev, ki so v naslednjih letih pustili velik pečat kot igralci in trenerji. Potrebe in želje po boljši organizaciji in doseganju odmevnejših športnih rezultatov so leta 1970 botrovale formalni ustanovitvi kluba RK Dobova. V njegovem prvem upravnem odboru, ki je bil izvoljen na ustanovnem občnem zboru, so bili poleg predsednika Franca VEBLETA, tajnika Ignaca REGOVIČA in blagajnika Jožeta DERŽIČA še naslednji člani: Ludvik JURMAN, Franc SAVNIK, Franc VAŠCER in Ivan ZAJC. Na ustanovnem občnem zboru so se pričele tudi aktivnosti za izgradnjo novega rokometnega igrišča, na katerem so bili doseženi prvi veliki uspehi dobovskega rokometa.

Pred poslovno stavbo podjetja in generalnega pokrovitelja AFP Dobova so priredili veliko slavje. Veselju ob vstopu v 1. ligo je dalo še večjega elana tudi pričakovanje, da bodo rokometaši novo sezono lahko igrali pred svojimi gledalci v športni dvorani pri OŠ Dobova, ki je bila takrat v zaključni fazi izgradnje. V tekmovalni sezoni 1995/96 so dobovski rokometaši dosegli vrhunsko uvrstitev. V doigravanju v ligi za prvaka so osvojili tretje mesto, potem ko so v dveh tekmah premagali igralce Primorskih novic. tem so si zagotovili vozovnico za nastopanje v Evropi. V naslednji sezoni je RK AFP Dobova nastopil v pokalu mest.

Po pripravah in prvih tekmah je prišlo do sprememb v trenerskem štabu. Mesto prvega trenerja je prevzel Stane OSTRELIČ, Miran VERSTOVŠEK pa je postal pomočnik. Ekipa je v tej sezoni osvojila osmo mesto. Klub je že jeseni odigral prvi krog tekmovanja v pokalu mest z nemškim predstavnikom TUS Nettelstedt. Z neodločenim rezultatom doma in porazom v gosteh je izpadel iz nadaljnjega tekmovanja, nasprotniki Dobovčanov pa so na koncu osvojili lovoriko. Prva evropska sezona je za klub pomenila veliko novih izkušenj in spoznanj o njegovi igri in doseganju dobrih rezultatov. Obenem se je potrdila tudi domneva, da je lažje osvojiti kot braniti. In prav to se je zgodilo v tej evropski sezoni. Potem ko so Dobovčani pridobili veliko novih izkušenj, so sezono zaključili na osmem mestu.

Najmlajše poglavje naše zgodovine (2016 – DANES)

V sezoni 2014/2015 se je ekipi Aleša Sirka po zmagi na lokalnem derbiju uspelo znova uvrstiti v najelitnejšo rokometno ligo v Sloveniji.

Zgodovina našega kluba je lepa in vsak dobovčan je ponosen na klub, ki je našemu kraju nadel laskav naziv največje rokometne vasi v Sloveniji.

V več kot petdesetih letih delovanja kluba je bilo veliko vzponov in padcev. Veliko lepih in manj lepih trenutkov. Pravih vizionarskih odločitev in manj uspešnih potez. Da je klub tak kot ga poznamo danes, smo v preteklosti viagali veliko truda, trdega dela, dobre volje in znanja. Smo klub, ki prihaja iz majhne, a kljub temu uspešne vasi – prijel se nas je vzdevek “Slovenska rokometna vas”. Naše delovanje temelji na dobri volji vaščanov, podpornikov in ljubiteljev rokometa. Veseli smo, da imamo za seboj kar nekaj lepih uspehov tako doma, kot tudi v Evropi.

Oblikovanje članske ekipe in ustanovitev kluba (1962)

Že leta 1962 se je oblikovala članska ekipa, ki je v prvih letih svojega delovanja nosila ime šolskega društva. Še sedaj se mnogi spominjajo zelenih dresov z belo črto v obliki črke V, ki so jih igralci nosili na srečanjih z ekipami iz Brežic, Cerkelj ob Krki, Artič, Leskovca, Krškega. Že v prvi polovici šestdesetih let so na takratnem sejmišču del športnih površin z udarniškim delom preuredili v rokometno igrišče. Najprej je bila igralna površina travnata, kmalu pa so jo prekrili z lešem. Vagon leša je prispevalo ŽTP Dobova (Železniško transportno podjetje Dobova), prevoze krajani s konjsko vprego, delo pa navdušeni rokometaši in domačini.

Zlati časi rokometa v Dobovi (1992-2002)

Desetletje, v katerem so se zgodile velike družbene spremembe in v katerem smo dobili samostojno državo, je veliko novega prineslo tudi rokometu, 1. republiška liga je postala 1. državna liga – imenovana superliga, vse pore družbe pa je začel obvladovati kapital: pojavila so se sponzorstva klubov s točno določenim namenom in tako je RK Dobova prvič spremenil svoj naziv in se preimenoval v RK Italco Dobova. Že po eni sezoni se je ime kluba znova spremenilo. Z večjimi finančnimi sredstvi se je namreč v njegovo delovanje ponovno vključilo domače zasebno podjetje AFP Dobova, klub pa se je za naslednjih šest let preimenoval v RK AFP Dobova. V tem času je zabeležil največje uspehe tako na domači kot mednarodni sceni. Z vstopom podjetja AFP Dobova sta se v sezoni 1993/94 uvedli tudi funkciji direktorja in tehničnega vodje kluba, ki pa sta se opravljali amatersko. Prvi direktor je postal Bogo DOBERŠEK, tehnični vodja pa Boris STAJNKO. Slednji nalogo »tehnika kluba« zvesto opravlja še danes. V sezoni 1993/94 je  dobovska ekipa v 2. ligi vzhod osvojila četrto mesto in s dobila tem priložnost, da si v končnici zagotovi mesto v elitni državni ligi. V polfinalnem dvoboju je po treh tekmah premagala rokometaše RK Krško, v finalnem obračunu pa po dveh tekmah RK Sevnica, še eno posavsko ekipo.

Pokal RZS v Velenju

V sezoni 1997/98 je dobovski klub dosegel največji uspeh v tekmovanju za pokal RZS. Uvrstil se je v pokal final four in na turnirju v Velenju zasedel četrto mesto. V polfinalu je izgubil proti Gorenju, v tekmi za tretje mesto pa z enim zadetkom proti Preventu iz Slovenj Gradca.